
EGÉSZSÉGES RECEPTEK A LENDÜLETES ÉVKEZDÉSHEZ
A január a népszerű hónapok közé tartozik a diéták és sporttevékenységek elkezdése szempontjából. Ennek oka, hogy az évkezdés sokaknak új lendületet ad az életmódváltáshoz. Ha te is azok közé tartoznak, akik a karácsonyi lakmározás után leadnának néhány kilót, vagy csak szeretnének egészségesebb életmódra váltani, az online receptoldalakon számos kímélő, de ízletes fogás elkészítéséhez kaphatsz segítséget. Ezek közül osztunk meg most veled három egészséges hozzávalókkal teli receptet.
Gránátalmás-édesburgonyás téli saláta naranccsal
Hozzávalók:
- 1 db gránátalma
- 1 - 1 marék mandula és pisztácia
- 2 db narancs
- 1 ek méz
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 20 dkg salátakeverék
- 30 dkg édesburgonya
- 10 dkg roquefort
Elkészítés:
Az édesburgonyát megmossuk, héjastul kisebb kockára vágjuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben megsütjük. A gránátalmát kettévágjuk és egy fakanállal ütögetve kirázzuk belőle a magokat egy tálba. A mandulát és a pisztáciát egy száraz serpenyőben lepirítjuk, durvára aprítjuk és félretesszük. Az egyik narancs levét kifacsarjuk, a másikat meghámozzuk, felkockázzuk. A narancsléhez hozzáadunk a mézet és több részletben, habverővel folyton kevergetve az olívaolajat is, míg szép emulziót nem kapunk. Sóval és borssal ízesítjük, ezzel el is készült a jó kis narancsos vinaigrette. A salátakeveréket egy nagyobb tálba szórjuk és nyakon öntjük a narancsos dresszinggel. Átforgatjuk és hozzáadjuk az előkészített hozzávalókat: a megsütött édesburgonya kockákat, a gránátalmát, a narancsdarabokat és a pirított magokat is. Összekeverjük, és a saláta tetejét megszórjuk az összemorzsolt roqueforttal.
Mézes-chilis lazac brokkolival
Hozzávalók:
- A lazachoz:
- 400 g bőrös lazacfilé
- 2 ek méz
- chilipehely
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
A brokkolihoz:
- 1 fej brokkoli
- chilipehely
- 40 - 50 g parmezán
- olívaolaj
- só, bors
A joghurtos mártogatóshoz:
- 200 g görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- Hozzávaló kipipálva
- 4 - 5 ág kakukkfű
- ½ csokor menta
- ½ csokor snidling
- ½ db citrom leve
- só, bors
Elkészítés:
A lazacot besózzuk és hűtőbe dobjuk 1-2 órára, így kevésbé tapad majd le. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük. A brokkolit összekeverjük sóval, borssal, chilipehellyel és egy kevés olívaolajjal, egy tepsibe rakjuk őket, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és a kb. 200 fokos grillbe rakjuk. Közben a joghurt hozzávalóit botmixerrel vagy egy aprítóban lezúzzuk. Majd a lazac „pácát” is elkészítjük, ehhez összekeverjük a lazacnál megadott többi hozzávalót a megtisztított, zúzott fokhagymával. Mikor már szépen megpirult a brokkoli, a grillre teszünk egy darab sütőpapírt, erre dobjuk a lazacokat a bőrös felükkel lefelé, és elkezdjük sütni. Mikor a lazac elkezdett színt kapni, és megpirult a bőre, megfordítjuk, és amíg készre sül, kenegetjük a páccal, hogy sülés közben átjárják az aromák. A lazacot a sült brokkolival, a fűszeres joghurttal és pár lime- vagy citromszelettel tálaljuk.
Kókusztejes csirkecurry
Hozzávalók:
- 400 g csirkecombfilé
- 2 ek mirin (rizsbor)
- 1 szál újhagyma
- 1 fej hagyma
- 128 ml kókusztej
- 100 ml tej
- 2 - 3 ek olaj
- 2 ek curry fűszerkeverék
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek cukor
- 1 ek szójaszósz
- 1 db citromnád
- só
Elkészítés:
A csirkehúst kockákra vágjuk, majd egy tálban 2 teáskanál sóval és a mirinnel összekeverve 10 percig pácoljuk. Ezalatt felszeleteljük az újhagymát, és 1 cm-es kockákra vágjuk a hagymát. Egy nagyobb pohárban összekeverjük a kókusztejet és a tejet későbbi felhasználásra. Egy serpenyőben erős lángon olajat melegítünk, majd megpirítjuk a hagymát és az újhagymát. Ezt követően beleöntjük a csirkét is, és tovább pirítjuk közepes lángon. Hozzáadjuk a curryport, a zúzott fokhagymát és a cukrot. Amikor kicsit megpirulnak a hozzávalók és a csirke is kifehéredett, beleöntjük a kókusztejes keveréket és a szójaszószt. A citromnádat kicsit megütögetjük, hogy jobban kijöjjön az aromája, majd beletesszük a currybe, és kis lángon 15 percig főzzük. Tálalás előtt kivesszük a citromnádat, sózzuk ízlés szerint, és készen is vagyunk. Pirított rizzsel vagy rizstésztával tálaljuk.
A recepteket a streetkitchen.hu oldalról válogattuk.
Az ételekhez jó étvágyat kívánunk!