Ön offline van
Vissza takaritas_banner_960x390px.jpg

Hasznos tippek tavaszi nagytakarításhoz

page.download.file
Ne hagyd az utolsó pillanatra

A tavaszi nagytakarítást úgy érdemes ütemezni, hogy húsvétra minden teendővel elkészüljünk, és ragyogóan tiszta lakásban fogadhassuk a vendégeket. Ne akarjunk azonban minden munkát egyetlen hétvége alatt elvégezni, praktikusabb két-három hétvégét is rászánni a nagyobb feladatokra és hétköznapra is beiktatni egy-két időigényesebb munkafázist, például a ruhák vagy a játékok selejtezését. Ha lassan, apránként haladunk, nem fogjuk azt érezni, hogy túlvállaltuk magunkat és sosem leszünk készen. 

                       

Szervezd be a családtagokat


Ne akarjunk minden munkát egymagunk elvégezni, szervezzük be a családtagokat! Írjunk külön listát azokról a feladatokról, amikbe a gyerekeket is be tudjuk vonni. A kicsik eredendően kíváncsiak a felnőttek világára, így, ha nem vesszük el a kedvüket túlzott fegyelmezéssel, szívesen segítenek. Minden családtagnak legyen meg a maga feladata. A listát tegyük a hűtőre, hogy időnként ellenőrizhessük és vezessünk be jutalmazási rendszert a munkák elvégzéséért.Kezdd a selejtezéssel

A tavaszi takarítás egyik legnagyobb kihívása az otthonunkban kialakult káosz, rendetlenség felszámolása. Ha te is ilyen gondokkal küszködsz, akkor valószínűleg túl sok nálatok a felesleges holmi. Kezdd a rendrakással, és a nemhasznált ruhák, játékok, könyvek, újságok stb. kiselejtezésével. A feleslegesnek ítélt holmikat válogasd szét aszerint, hogy mit érdemes kezdeni velük. Ami már nem működik vagy elhasznált, törött mehet a szemétbe. Ha azonban olyan holmitól szabadulnál meg, ami másnak még hasznára lehet, kerüljön az eladásra vagy eladományozásra szánt kupacba. Adományboltokat a törökbálinti és a fóti Auchan Korzókon is találsz, mindkét helyen szívesen fogadják a megunt, de még jó állapotban lévő ruhákat, használati tárgyakat. Folytasd az általános teendőkkel


Ha rendet tettünk és kiselejteztük a felesleges holmikat, folytassuk azokkal az általános teendőkkel, amit minden szobában el kell végezni. Jöhet a törölgetés, portalanítás. Évente egyszer érdemes a szekrényeket, fiókokat is kiüríteni és áttakarítani belülről. Aztán söpörjünk és porszívózzunk fel. Mossuk ki a függönyöket és közben pucoljuk meg az ablakokat. Évente egyszer tisztíttassunk ki a szőnyegeket is. Az Auchan Korzókon több olyan szolgáltató is van, akik kárpit- és szőnyegtisztítással foglalkoznak. Ha egyszerre túl sok a feladat, haladjunk szobáról szobára.

Ne feledkezz meg a ritkán takarított helyekről

A tavaszi nagytakarítás kiváló alkalom arra, hogy beiktassuk azokat a helyeket és felületeket is a takarítási tervbe, amik eddig kimaradtak. Évente legalább egyszer érdemes lemosni az ajtókat, ajtókereteket, pókhálómentesíteni a falakat, letörölni a bordűröket, szegélyléceket. Egy nedves ronggyal töröljük át a kilincseket, fogantyúkat, villanykapcsolókat, a lámpaburákat, a bútorok tetejét, a képkereteket is.

 Ablakmosási tippek

Az ablakmosáshoz érdemes egy kevésbé derűs napot választani, ha ugyanis túl sok a napfény, a tisztítószer túl gyorsan szárad, és csíkokat hagy. Szintén csíkos lehet az ablaküveg, ha a csapvíz túl sok kálciumot tartalmaz. Ennek megelőzésére öt liter forró vízhez adjunk egy deciliter háztartási ecetet. Először töröljük át az ablakkeretet, mielőtt elkezdjük lemosni az ablakot. Ezután sikáljuk meg alaposan az ablaknak azokat a részeit, melyek különösen koszosak. Ne felejtsük el letörölni az ablakszárnyak tetejét és a redőnyt sem. Ha az ablakokat nedves ruhával vagy szivaccsal alaposan megtisztítottuk, akkor jöhet az ablaktisztító spray, végezetül pedig egy-egy konyhai papírtörlővel fényesítsük ragyogóra az üveget.       
                                                                                                                                         
  ű
 
 Használj kevesebb, környezetbarát tisztítószert


Sokan esnek abba a hibába, hogy a tavaszi nagytakarítást tisztítószerek vásárlásával kezdik. Pedig ezek nagy részére nincs is szükség, és csak felesleges rendetlenséget okoznak a lakásban. Otthonunk kitakarításához válasszunk egy jó univerzális tisztítószert és egy mikroszálas kendőt, illetve néhány speciális tisztítószert, szükség szerint. Ha a tavaszi nagytakarítás közben óvni is szeretnénk környezetünket a túl sok vegyszertől, ma már nem kell sokáig keresgélni a megfelelő termékeket. Öko tisztítószereket az Auchan Korzók bioboltjaiban és drogériáiban is beszerezhetsz. De tisztítószereket házilag is előállíthatsz ecet, citrom vagy szódabikarbóna segítségével.
 
 
 
 
Alakíts ki új takarítási szokásokat

Az egész házat átfogó alapos tavaszi takarítás nagyszerű alkalom az új szokások kialakítására. A legtöbb ember a hétvégéit áldozza a takarításra, ahelyett, hogy pihenne vagy valami kellemesebbel töltené az idejét. Ha azonban minden nap csak fél órát otthonunk rendberakására szánunk, visszakapjuk a hétvége szabadságát. Érdemes megszokni, hogy minden reggel ágyazzunk be felkelés után. Minden étkezés után mosogassunk el, lefekvés előtt tegyünk rendet a konyhában, és pakoljuk vissza a tiszta edényeket a helyükre. A szennyest gyűjtsük a szennyeskosárban, ne hagyjuk szerteszét a lakásban. A gyerekeket már kicsi koruktól fogva játékosan vonjuk be a háztartási teendőkbe. Alakítsunk ki olyan tárolási rendszert, amivel a lakás könnyebben rendben tartható. Emellett hétköznap is iktassunk be legalább egy mosásnapot, így kevesebb teendőnk marad hétvégére.

(Fotók: pinterest)