
Készíts ízletes fonott kalácsot húsvétra!
Hamarosan itt a húsvét! A frissen sült kalács illata, íze nem hasonlítható a boltban kaphatóhoz, ezért, ha idén te is házi kalácsot tennél az ünnepi asztalra, érdemes még idejében elsajátítanod a fonott kalács sütésének művészetét.
Íme a finom és puha húsvéti kalács receptje, ami nagyszerűen passzol a sonka, a torma és a főtt tojás mellé.
Hozzávalók:
A kovászhoz:
- 2,5 dl tej
- 20 g friss élesztő
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál cukor
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojásfehérje
- csipetnyi só
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, tegyél bele két evőkanál lisztet, keverd meg, majd futtasd fel 15 perc alatt. Az 50 dkg lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót és az 5 dkg cukrot, majd keverd össze. Üss bele egy tojást, öntsd hozzá a kovászt, és az egészet gyúrd össze. Ha nagyjából összeállt a tészta, akkor több adagban add hozzá az olvasztott vajat, majd konyharuhával takard le és keleszd 30 percig. Ezután vágd három egyenlő részre, majd nyújtsd három egyforma csíkba és fond össze a tésztacsíkokat, mint egy hajfonatot. Utána keleszd még legalább 10 percig, majd kend meg először a tojássárgájával, majd a tojásfehérjével. 180 fokra előmelegített sütőben a kalács 40 perc alatt megsül. A hozzávalókat az Auchan hipermarketekben is beszerezheted.
Forrás: mindmegette.hu
Jó étvágyat kívánunk!